053 431 10 60

!! Bestseller !! Hét boek over Eigenaarschap: 'Wie zorgt dat het goed komt?' Bestel nu (€ 20,-)

[CASE] GGz Breburg zet in op Nieuw Leiderschap en Eigenaarschap op de werkvloer

nieuw leiderschap eigenaarschap case ggzbreburg
GGz Breburg is een grote organisatie voor Geestelijke Gezondheidszorg in Brabant. Om te zorgen dat ca. 2000 zorgverleners zo goed mogelijk hun vak kunnen uitoefenen worden zij gefaciliteerd door de zogenaamde ondersteunende sectoren. Denk hierbij aan afdelingen als Financiën, Facilitaire zaken, Vastgoed, P&O, Communicatie, Innovatie en Kwaliteitszorg. In totaal ca. 160 medewerkers waarvan 15 een managementrol hebben. De meeste medewerkers zijn goed opgeleide professionals en veel leidinggevenden zijn vanuit de inhoud in hun functie terechtgekomen.

Iedereen is enorm hard aan het werk in deze ondersteunende sectoren, maar met hard werken alleen kom je er niet. Sterker nog, het is maar de vraag of het niet juist wat slimmer kan en wat meer gericht op de gewenste effecten voor de interne en externe “klant” waaronder de zorghulpverleners.

Getriggerd door het boekje “Leidinggeven, waardecreatie en het maken van Resultaatafspraken” geschreven door Pieter van der Haak, is P&A Talentontwikkeling gevraagd om een maatwerkprogramma aan te bieden gericht op nieuw leiderschap en het aanwakkeren van eigenaarschap op de werkvloer.

Het Nieuwe Werken

In december 2016 stond er voor GGz Breburg een verhuizing gepland naar een nieuw kantoor waar ook met flexplekken wordt gewerkt. Hiermee komt het ook het thema Het Nieuwe Werken op de agenda. Een mooi moment om de manier van leidinggeven en de relatie tussen management en medewerkers eens flink onder de aandacht te brengen.

Door de invoering van Het Nieuwe Werken wordt het voor de managers namelijk nog belangrijker om in dialoog met de medewerkers goede resultaatafspraken te maken, zodat ze vervolgens wat meer los kunnen laten. Het Nieuwe Werken maakt het namelijk veel moeilijker om nog te micro-managen.

Nieuwe stappen gezet

En dat is maar goed ook want zowel medewerkers al managers zijn toe aan een nieuwe stap. In goed overleg met de opdrachtgever hebben wij de volgende stappen gezet:

 • Individuele kennismakingsgesprekken met alle leidinggevenden
  Deze gesprekken zijn bedoeld om te polsen hoe zij erin stonden, welke wensen en verwachtingen ze hebben binnen dit ontwikkeltraject.
 • Een tweetal sessies met een delegatie van de medewerkers
  Bedoeld om op te halen wat hun wensen waren, wat naar hun idee de toegevoegde waarde van het management is en wat ten aanzien hiervan de wensen zijn.
 • Een intensief tweedaags programma gericht op de overgang van meer traditioneel management naar nieuw leiderschap
  Elementen hierin waren bovendien hoe je met je medewerkers uit de zogenaamde drama-driehoek blijft, hoe er meer vanuit gelijkwaardigheid kan worden gecommuniceerd, maar ook wat ieders persoonlijke drijfveren zijn en het leggen van meer interpersoonlijke verbindingen tussen de diverse managers.
 • Teamsessies gericht op de “Bedoeling”
  Danwel de toegevoegde waarde van ieder team, het creëren van individueel eigenaarschap en het voorkomen van dezelfde dramadriehoek met het management. Uitkomsten van deze teamsessies (‘s morgens met het team, ‘s middags met het team plus de manager) was een gezamenlijke ‘Bedoeling’, een verduidelijking van ieders rol en het checken van de randvoorwaarden om ook eigenaarschap te tonen alsmede verwachtingsmanagement tussen teamleider en teamleden.
 • 12 lessen elearning Nieuw Leiderschap
  Voor de managers om te zorgen dat de thema’s uit de tweedaagse onder de aandacht blijven.
 • Een tweetal optimalisatiebijeenkomsten met de leidinggevenden gericht op ieders individuele ontwikkeling.

Het resultaat: Sterkere focus op gezamenlijke resultaten

De teams zijn meer gefocust op de gezamenlijke resultaten, er is meer openheid, een betere dialoog en na de verhuizing is er met de leidinggevenden op individueel niveau teruggekeken waar ze vooruitgang hebben geboekt en waar nog belangrijke aandachtspunten liggen. Iedereen ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en dankzij een intensieve vorm van intervisie hebben we het traject afgerond met aandacht voor ieders individuele ontwikkeling.

GGz Breburg is hiermee flink op weg geholpen om verder door te kunnen ontwikkelen naar een organisatie met steeds meer regelruimte voor de professionals in de teams, meer gezamenlijke focus op gewenste effecten en resultaten en een efficiëntere en prettiger werkklimaat waarin managers en medewerkers het beste in elkaar naar boven weten te brengen.

 

Tags: eigenaarschap

Schrijf je in voor de P&A Nieuwsbrief

captcha 

Contactgegevens

P&A Talentontwikkeling
Oldenzaalsestraat 1200 
7524 RJ Enschede

053 431 10 60
info@talentontwikkeling.com

KvK 08 11 66 53

twitter linkedin
 

 

Cookies
Wij maken gebruik van cookies op onze website om ervoor te zorgen dat je onze website optimaal kunt gebruiken. Meer informatie