053 431 10 60

Misvatting bij Managers: "Ik moet goed voor mijn mensen zorgen!"

Geschreven door Pieter van der Haak.

 

Leiderschap is eigenlijk heel simpel. Leiderschap is evolutionair gezien een rol die helpend is om te zorgen dat wij mensen als groep sterker zijn dan als individu. In ruim 20 jaar dat ik managers begeleid zie ik veel managers met de beste bedoelingen in allerlei valkuilen trappen waardoor er veel energie verloren gaat en waardoor ze voorkomen dat teamleden eigenaarschap tonen. Het team of de organisatie ontwikkelt zich dus niet verder.

Veel managers hebben bepaalde opvattingen die correct lijken te zijn, maar dat is niet zo. In deze serie daag ik je uit om jouw leiderschapsopvattingen eens kritisch tegen het licht te houden. De opvatting in dit eerste deel luidt als volgt:

"Ik moet goed voor mijn mensen zorgen"

Waar komt het vandaan?

Als vader of moeder moet je voor je kinderen zorgen, totdat ze op eigen benen staan, daarna kunnen ze prima voor zichzelf zorgen. Maar leidinggevenden werken over het algemeen met volwassen teamleden. Als je een hek plaatst krijg je schapen en als je voor je medewerkers gaat zorgen, dan zullen ze zich gedragen als kinderen.

Voorbeeld

Kees heeft het moeilijk. Het is een aardige vent, heeft de beste bedoelingen maar is eigenlijk wat te traag. Hij werkt op een afdeling en als hem iets wordt gevraagd dan duurt het vaak zo lang voordat hij met antwoorden komt dat zijn snellere collega’s het vaak al zelf op een andere manier geregeld hebben. Maar hij is wel aardig en werkt al jaren binnen de afdeling. Hij is senior medewerker, maar heeft eigenlijk niet het niveau voor deze functie. Zijn collega’s organiseren het werk een beetje om hem heen en eigenlijk kost hij gewoon geld zonder dat hij nog een duidelijke toegevoegde waarde heeft. Marian als manager ontfermt zich over Kees, ze investeert extra tijd om hem te begeleiden, stuurt hem naar een cursus en komt voor hem op als anderen zich kritisch over Kees uitlaten. Kees is erg loyaal, maar voegt te weinig toe en het team begint er onder te lijden.

Ik moet goed voor mijn mensen zorgen is hier geen helpende opvatting van Marian. Leiders zijn er voor de groep en niet voor de individuele teamleden. Marian helpt de groep niet verder door voor Kees te gaan zorgen. Zij zal Kees moeten confronteren met de situatie en hem moeten vragen wat voor oplossing hij voor ogen heeft. Hiermee wordt Kees probleemeigenaar en niet Marian. Veel leidinggevenden zorgen goed voor individuele medewerkers maar vaak gaat dit ten koste van de aandacht voor anderen.

Een effectievere overtuiging is dan ook:

"Ik moet goed voor mijn team zorgen"

Want je zit er voor het team, jouw toegevoegde waarde is te zorgen dat het team steeds betere prestaties levert. In een top-team versterken de medewerkers elkaar. In het geval van Kees is dit niet zo. Marian zou moeten kijken of Kees op een andere manier beter tot zijn recht kan komen binnen het team door hem andere taken te laten doen of ze zou Kees moeten stimuleren om te gaan solliciteren naar een andere functie buiten het team. Zolang ze voor Kees gaat zorgen, houdt ze de situatie in stand. Kees neemt geen eigenaarschap over zijn eigen werk en zijn eigen loopbaan en wordt steeds onzekerder omdat hij van binnen wel voelt dat zijn collega’s hem niet meer voor vol aan zien.

Andere delen uit de misvattingen serie:

Deel 2: "Ik ben wél eindverantwoordelijk"

Wil jij meer eigenaarschap in je team?

Wil jij minder managen en meer leiden? Bestel het boek Wie zorgt dat het goed komt? (2018) of bekijk onze diensten op rondom het thema Eigenaarschap.

Boek: Wie zorgt dat het goed komt?

"Het eerste boek over Eigenaarschap dat écht de kern weet te raken"

  • Voormalig nr. 1 Managementboek.nl
  • Snel & leesbaar boek
  • Duidelijke voorbeelden
  • Handige tips

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Privacy voorwaarden

Contactgegevens

P&A Talentontwikkeling
Oldenzaalsestraat 1200 
7524 RJ Enschede

053 431 10 60
info@talentontwikkeling.com

KvK 08 11 66 53

twitter linkedin
 

 

Booster logo

Geen inspiratie missen over Leiderschap? Meld je aan voor de P&A Booster

Privacy voorwaarden